Over wiebelkonten, bedplassen en labeltjes

Remco van 8 jaar wil geen spijkerbroeken aan. Hij weigert ze pertinent. Zijn moeder heeft nu joggingbroeken voor hem gekocht, want dat is het enige wat hij nog aan wil trekken. En o ja, alle labeltjes/merkjes moeten uit zijn kleren worden geknipt, anders wordt hij gék!

Esmee, bijna 8 jaar, is zoals ze zelf zegt een wiebelkont. Haar ouders zeggen wel 100 keer per dag dat ze eens stil moet zitten, maar dat lukt haar niet.

Job van 5 is ’s nachts zindelijk, maar overdag lukt het hem niet om op tijd naar de wc te gaan. Hij heeft wel 4 tot 5 keer per dag een ongelukje. Vaak voelt hij niet eens dat hij in zijn broek geplast heeft. Zijn moeder zegt regelmatig dat hij naar de wc moet gaan. “Ik moet helemaal niet!” zegt hij dan boos. Maar eenmaal op de wc, blijkt dat hij tóch een flinke plas moest.

De problemen van deze kinderen lijken totaal verschillend, maar hebben allemaal te maken met 1 onderliggende reflex die niet goed geïntegreerd is: de spinale galant reflex.

Reflexen vormen de basis van de ontwikkeling
Al in de baarmoeder ontwikkelt een baby primaire reflexen. Deze reflexen ontwikkelen in een vaste volgorde en in een vaste periode. Reflexen vormen de basis van de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel en van de hersenen. Ze sturen de bewegingen aan die nodig zijn bij het geboorteproces en staan vervolgens aan de basis van de verdere ontwikkeling. Na de geboorte zorgen de reflexen ervoor dat een baby gaat bewegen. Daardoor ontstaan er steeds meer verbindingen in de hersenen, die ervoor zorgen dat een baby de bewegingen steeds bewuster en meer doelgericht kan maken. Een baby krijgt daardoor steeds meer controle over zijn eigen lichaam.

Soms gaat het anders
Reflexen kunnen actief blijven door een stressvolle zwangerschap, geboren worden met een keizersnede, vacuümpomp, stuitligging, verlostang, geboren worden als sterrenkijker, te vroeg of te snel worden geboren, of juist een hele langdurige bevalling. Maar ook ziekte, trauma en stress na de geboorte kunnen ervoor zorgen dat reflexen opnieuw worden ‘aangezet’. Zo’n actieve reflex kan storend werken op de sociale, emotionele, motorische en cognitieve ontwikkeling.

De spinale galant reflex
Deze reflex ontstaat tussen week 20 en 28 in de zwangerschap en speelt in de baarmoeder al een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het gehoor en de gehoorverwerking. Het laat de geluidstrillingen door het lichaam en de wervelkolom gaan: de meest primaire vorm van horen. Vaak zie je bij kinderen met auditieve verwerkingsproblemen dat deze reflex nog actief is.
Tijdens de geboorte helpt deze reflex de baby bij het draaien (inwendige en uitwendige spildraai). 
Na de geboorte is het deze reflex die ervoor zorgt dat een baby gaat draaien op de zij en gaat omrollen naar de buik en van de buik naar de rug.

De spinale galant reflex heeft een enorme invloed op de prikkelverwerking in het bekkengebied. Als de wervelkolom van een baby aan twee kanten licht gestimuleerd wordt, zorgt dat voor ontspanning van de blaas en gaat de baby plassen. Dat is een proces wat volledig automatisch gebeurt.

Terug naar Remco, Esmee en Job
Bij alledrie is de spinale galant reflex nog actief. Als hun onderrug wordt gestimuleerd door strakke kleren, een riem, labeltjes in kleding of de rugleuning van de stoel, leidt dat tot kronkelen, wiebelen en constant bewegen.
Daarom kan Esmee niet stil blijven zitten. Daarom vindt Remco strak zittende spijkerbroeken verschrikkelijk en wordt hij gék van de labeltjes in zijn kleren. Daarom plas Job wel 4 tot 5 keer per dag in zijn broek.

Andere veel voorkomende problemen bij een actieve Spinale Galant reflex:
– hyperactiviteit
– moeite met focussen en opletten
– bedplassen na de leeftijd van 5 jaar
– broekpoepen na de leeftijd van 5 jaar
– spastische dikke darm of prikkelbare darm syndroom
– scoliose
– problemen in de onderrug
– slecht korte termijn geheugen
– kan slecht tegen kietelen

Herken jij je kind en wil je deze problemen oplossen?

Ik help je graag verder! 

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend telefonisch gesprek of voor het maken van een afspraak voor intake en onderzoek.

Wat vond je er van? Ik lees graag je reactie!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
Marijke Altink

Marijke Altink

Mijn missie is om kinderen en volwassenen vooruit te helpen, door de onderliggende oorzaak van hun spraak-, taal-, leer- of gedragsproblemen te onderzoeken en aan te pakken.

Laat een reactie achter:

Informatie en inspiratie in je inbox!

Regelmatig ontvang je informatie over geboortepatronen, reflexintegratie en psychomotoriek, leuke oefeningen voor thuis, mogelijk interessante behandelingen, workshops, lezingen en/of trainingen.
Je ontvangt van mij geen dagelijkse mail, maar 1 keer per week/twee weken.