Kiekeboe!

Elke dag ging de deurklink heel zachtjes naar beneden, de deur heel zachtjes open en sprong hij ineens tevoorschijn terwijl hij heel hard “kiekeboe, daar ben ik!!” riep.

Niet maar één keer per dag, soms wel 10 keer per dag.
Hoe harder ik deed alsof ik schrok, hoe grappiger hij het leek te vinden.

Vaak heb ik me afgevraagd waarom hij altijd maar ‘kiekeboe’ wilde doen. 
Tot ik me ging verdiepen in de pre- en perinatale psychologie en met kinderen en volwassenen leerde werken vanuit het geboorteverhaal. Toen viel alles op z’n plek.

Het moment waarop hij zich voor de eerste keer ‘liet zien’ was bij de positieve zwangerschapstest. In plaats van blij te zijn schrok ik me kapot. Na een traumatische bevallingservaring en een postpartum depressie realiseerde ik me op het moment dat ik de positieve test zag dat ik me diep van binnen nog niet klaar voelde voor een volgende zwangerschap en een nieuw kindje.

Heel zachtjes gaat de deurklink naar beneden, gaat de deur voorzichtig open en springt hij tevoorschijn: “Kiekeboe, daar ben ik!!”
“Daar ben je!!” zeg ik blij en ik doe m’n armen open om een knuffel te geven.
“Weet je… Toen ik ontdekte dat jij in mijn buik groeide schrok ik heel erg. Jij wilde laten zien dat je er was, je zei eigenlijk: “Kiekeboe, daar ben ik!” en ik schrok alleen maar ontzettend… Dat was geen fijn welkom voor jou. Het spijt me lieverd, ik vind het echt heel naar dat het zo is gegaan. Ik zou dat moment het liefst over willen doen, want ik ben juist zó ontzettend blij dat je er bent!”

Twee armpjes sluiten zich om mijn nek: “Daar hoef je toch geen sorry voor te zeggen mama?”
Ik veeg een traan weg uit m’n oog.

Sinds dat moment is er geen dagelijkse kiekeboe meer.
Het verhaal wat achter zijn gedrag schuilging is eindelijk gezien en begrepen. Kiekeboe is niet meer nodig.

Gedrag is áltijd logisch!

Welk verhaal wil jouw kind je vertellen met zijn of haar gedrag?

Wat vond je er van? Ik lees graag je reactie!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
Marijke Altink

Marijke Altink

Mijn missie is om kinderen en volwassenen vooruit te helpen, door de onderliggende oorzaak van hun spraak-, taal-, leer- of gedragsproblemen te onderzoeken en aan te pakken.

Laat een reactie achter:

Informatie en inspiratie in je inbox!

Regelmatig ontvang je informatie over geboortepatronen, reflexintegratie en psychomotoriek, leuke oefeningen voor thuis, mogelijk interessante behandelingen, workshops, lezingen en/of trainingen.
Je ontvangt van mij geen dagelijkse mail, maar 1 keer per week/twee weken.