– KEIZERSNEDE: DE IMPACT VOOR MOEDER EN BABY –

In dit filmpje zie je goed wat er gebeurt wanneer een vrouw een keizersnede krijgt.
De impact van een keizersnede voor moeder én baby wordt nog wel eens onderschat.

? DE IMPACT VOOR DE MOEDER
Voor moeder is dit écht een zware buikoperatie waarvan het herstel over het algemeen genomen langer duurt dan het herstel van een vaginale bevalling. Na een keizersnede kunnen vrouwen last hebben van hun darmen, of pijn aan de wond zodat het pijnlijk kan zijn om je kindje vast te houden of de borst te geven.
Wanneer je een keizersnede onder algehele narcose hebt ondergaan mis je de geboorte van je kindje en dat eerste belangrijke uur samen.

? DE IMPACT VOOR DE BABY
Maar onderschat ook niet de impact voor de baby.
Die lag heerlijk veilig in het donker te slapen en ineens worden alle dekens van hem (of haar) afgetrokken en ligt nu ineens bibberend van de kou in fel licht. Allerlei harde geluiden om hem heen. Die baby schrikt zich wild.

? GEDRAG OP LATERE LEEFTIJD
Afgelopen week kwam er een vraag van een moeder over haar dochter van 3 voorbij. Het meisje was geboren met een keizersnede. Waar ouders tegenaan liepen was dat dit meisje geen enkel initiatief neemt en nieuwe situaties heel spannend vindt. Ze gaat niet zelf spelen, ze zoekt niet zelf contact met andere kinderen en wanneer iets nieuw is of anders gaat dan ze gewend is, hangt ze letterlijk huilend aan haar ouders.
Ouders maakten zich zorgen en vroegen zich af hoe dat moet als ze straks naar school gaat.

? VERBAND TUSSEN GEDRAG EN GEBOORTE
Kijk je naar hoe haar geboorte is geweest, een geplande keizersnede, dan is dit gedrag volledig te verklaren!!
Dit meisje heeft niet zelf het initiatief heeft kunnen nemen om geboren te worden. Dit zie je nu in haar gedrag: ze neemt geen initiatief. Begint niet vanuit zichzelf ergens aan, heeft altijd hulp of aansporing nodig. Ze is zó plotseling en onverwacht geboren, dat dat voor haar een hele beangstigende situatie is geweest. Dat zie je nu terug in nieuwe situaties, want die vindt ze ook eng/spannend.

? En natuurlijk is dit niet gelijk de volledige uitleg voor het gedrag van dit meisje. Er speelt nog veel meer mee in haar verhaal. Een geboorteverhaal is namelijk opgebouwd uit alle ervaringen vanaf vlak voor de conceptie tot na de geboorte.

? Een keizersnede is slechts 1 van de vele geboortepatronen die er zijn. De combinatie van geboortepatronen en de impact die elk patroon op iemand heeft, maakt dat het geboorteverhaal van ieder mens, klein en groot, uniek is!

Weten hoe de geboorte van jou of je kind is geweest en wat de logische gevolgen daarvan zijn qua gedrag en emoties, zorgt voor een heleboel begrip en acceptatie en is wat mij betreft van essentieel belang! 

Wat vond je er van? Ik lees graag je reactie!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest
Marijke Altink

Marijke Altink

Mijn missie is om kinderen en volwassenen vooruit te helpen, door de onderliggende oorzaak van hun spraak-, taal-, leer- of gedragsproblemen te onderzoeken en aan te pakken.

Laat een reactie achter:

Informatie en inspiratie in je inbox!

Regelmatig ontvang je informatie over geboortepatronen, reflexintegratie en psychomotoriek, leuke oefeningen voor thuis, mogelijk interessante behandelingen, workshops, lezingen en/of trainingen.
Je ontvangt van mij geen dagelijkse mail, maar 1 keer per week/twee weken.