Blog

Je kindje is geboren en iedereen gaat er vanuit dat je geniet. Dat je geniet van de kraamweek, van de kraamvisite, van je kindje, van het moeder zijn.

Zo’n 10 tot 15% van de vrouwen kan helemaal niet genieten na de bevalling. Ze krijgen te maken met een postpartum depressie (PPD). Dat zijn 23.000 moeders in Nederland per jaar!

Postnataal of postpartum? 
Door de meeste mensen wordt deze depressie een postnatale depressie genoemd. Maar die term klopt niet. Post = na, nataal = geboorte: depressie na de geboorte. Dan lijkt het om een depressie van de baby te gaan. Postpartum is de juiste term. Post = na, partus = bevalling: depressie na de bevalling.

Kraamtranen of de babyblues
50-80% van de pas bevallen vrouwen krijgt tussen dag 3 en dag 10 te maken met kraamtranen. Ze krijgen te maken met spontane huilbuien, ze voelen zich gespannen, zijn prikkelbaar, slapen veel te weinig en voelen soms angst. Deze stemmingswisselingen gaan vanzelf weer over. Als je hier last van hebt, betekent het NIET dat je een postpartum depressie krijgt! Het is een normale reactie van je lichaam en heeft vooral te maken met je hormonen en het eerste wennen aan het moederschap.

Terug naar de postpartum depressie, want als je dat hebt gaan die stemmingswisselingen en negatieve gevoelens NIET zomaar over. Ze worden alleen maar erger. 

De symptomen
Het ingewikkelde van een postpartum depressie is dat de symptomen in eerste instantie vaak erg lijken op de dingen die horen bij de eerste periode na de bevalling. 

Een aantal symptomen:
– niet kunnen genieten
– slecht slapen (of heel veel)
– verminderde concentratie
– je verdrietig en leeg voelen
– minder eetlust
– je schuldig voelen
– prikkelbaar zijn
– onrustig zijn
– woede
– gedachten aan zelfmoord

Je hoeft niet alle bovenstaande symptomen te hebben om een postpartum depressie te hebben.

De ernst
De ene postpartum depressie is de andere niet. De ene vrouw kan helemaal niet genieten en ervaart veel stress, maar heeft niet constant of geen depressieve gedachten. De andere vrouw heeft depressieve gedachten die haar continu belemmeren in haar dagelijkse leven.
Een postpartum depressie wordt daarom ingedeeld in één van de volgende 3 categorieën: mild, matig, of ernstig.

Schaamte
Veel vrouwen zoeken niet, of pas heel laat hulp. 
Sommige vrouwen zeggen niks over hun gevoel uit angst of schaamte.
Andere vrouwen zeggen er niks over, omdat ze denken dat dit hoort bij het ontzwangeren en dus normaal is.
Maar de grootste reden om er niet open over te zijn, heeft te maken met het enorme taboe wat op dit onderwerp ligt.
Je kunt een zware zwangerschap hebben gehad, een moeilijke bevalling hebben gehad, maar als je kindje eenmaal geboren is, begint het grote genieten.
Tenminste… dat is het beeld wat heel veel vrouwen hebben voordat ze moeder zijn.
Ze horen alle positieve verhalen van andere moeders, ze lezen verhalen in tijdschriften en horen en zien alle mooie kanten via andere media. Daardoor ontstaat het beeld van een roze wolk.

Het verschil tussen de verwachtingen die vrouwen van tevoren hebben (over de bevalling en over het moederschap) en de realiteit is soms zó groot, dat de realiteit erg hard binnen kan komen.

Wat zijn mogelijke oorzaken van een postpartum depressie?
Vaak is er niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen. Meestal is het een combinatie van verschillende factoren.
Zo spelen biologische, sociale en psychische factoren een rol.

Heb je al eerder een depressie gehad? Dan heb je een verhoogde kans op een postpartum depressie.
Maar ook de veranderingen in je hormoonhuishouding, een vitaminetekort of een verstoorde schildklierwerking kunnen oorzaken van een postpartum depressie zijn.

Vaak speelt stress ook een grote rol. 
Moeder worden is een grote -zo niet de grootste- verandering in je leven. Een bevalling kan veel stress opleveren, net als de torenhoge verwachtingen die veel vrouwen hebben van zichzelf, de bevalling en het moederschap. Ook andere grote gebeurtenissen of life events kunnen een postpartum depressie in de hand werken.

Het komt vaak voor dat vrouwen in het jaar dat ze moeder worden óók trouwen en/of verhuizen. Dat zijn meestal leuke veranderingen, maar onderschat de impact daarvan niet. Ook trouwen en verhuizen zorgen voor veel stress!

Onverwachte life events, zoals het kwijtraken van je baan, een echtscheiding of het verliezen van een dierbare zorgen ook voor veel stress én verdriet.

Zo’n opeenstapeling van stress kan een oorzaak zijn van een postpartum depressie.

Maar wist je ook dat de bevalling invloed kan hebben op het krijgen van een postpartum depressie?
Dat heeft met name te maken met de onverwachte dingen die kunnen gebeuren tijdens de bevalling. Je verliest de controle, of voelt je onveilig of niet serieus genomen. 

Ben je in het ziekenhuis bevallen en is jouw bevalling ingeleid of doorgeleid? Uit onderzoek is gebleken dat het toedienen van synthetische oxytocine tot een sterk verhoogde kans op een postpartum depressie leidt.
De kans op een depressie of angst na de bevalling wordt door de synthetische oxytocine met 36% vergroot als vrouwen al eerder een depressie hebben gehad. Bij vrouwen die nog niet eerder een depressie hebben gehad, wordt deze kans met 32% vergroot. 

Hulp
Helaas lopen veel vrouwen veel te lang door met hun depressie, zonder hulp te vragen of krijgen.
De drempel naar een psycholoog voelt voor veel vrouwen hoog. 
Toch kan een psycholoog zeker hulp bieden. Bijvoorbeeld bij het verwerken van een bevallingstrauma door middel van EMDR, of door gesprekstherapie (cognitieve gedragstherapie).

Wat ik zelf enorm heb gemist is de begeleiding van een coach. Iemand die kennis én ervaring combineert.
Ik merk dat de vrouwen die ik begeleid het heel prettig vinden om door een ervaringsdeskundige te worden begeleid. Iemand die wéét wat je doormaakt, die wéét wat je voelt en denkt.

Als ik één advies mag geven: blijf er niet zelf mee rondlopen, maar zoek hulp! Het is geen teken van zwakte, maar juist van kracht!

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kan ik je helpen?

Ik begeleid vrouwen tijdens hun zwangerschap, na de bevalling en in het moederschap.

Ik er ben voor moeders die een grijze wolk in plaats van een roze wolk ervaren, voor moeders die zich onzeker voelen tijdens de zwangerschap of over het moederschap en voor moeders die op zoek zijn naar de balans in hun leven. 

Daarnaast ben ik er voor ouders die willen leren opvoeden volgens de principes van de Gordon communicatie: vanuit gelijkwaardigheid, verbinding en samenwerking.

Klik op één van onderstaande knoppen en lees hoe ik jou kan helpen!